4 nap a Meron hegytől a Genezáreti-tóig – Shvil Israel

1200 méter magasról mínusz 200 méter mélyre.
Képes beszámoló sziklával, családdal, cigánycsajjal, magánnyal, kígyóval, Jézussal, szanhedrinnel, kőoszloppal, koponyával, Jákób lajtorjával és egyéb nyalánkságokkal.

4 nap

Reggel ötkor kelek, még sötét van, mikor elindulok.
Nehéz átlátni a magas növényzeten, tehenek lepnek meg az úton, darazsak támadnak rám. Egy árva emberi lélekkel sem találkozom, minden pókhálót én szaggatok át, két kilónyi tapadós hálót érzek az arcomban.

Miután kivilágosodik, egy kismadár szegődik hozzám. Úgy mutatja nekem az utat, mint a mesékben, mindig leszáll előttem, aztán mielőtt utolérném, ismét felrebben, és messzebb száll le.
Teljes szélcsend van, magas a páratartalom, és fullasztó hőség csavarja belőlem a vizet.
Ein Savsevet forrás mellett elhaladok egy tornyon lévő, forgólapátos szélkakas mellett, de nincs szél, nem forog, nem nyikorog, mint néhány évvel ezelőtt, mikor szeles időben jártam erre. Az ötvenes években épített szélmalom szivattyút működtetett, ami vályút töltött meg az állatok itatására.

[singlepic id=567 w= h= float=none]

A Jákob lajtorjájához hasonló (bár azt még sosem láttam) furcsa építményhez érek, mely nem a paradicsomba vezet, hanem Izrael 130 kilométer hosszú fő vízcsatornájához. A betonlépcsőkben van az a 3 méter széles acélcső, melyben 150 méter magasról lezúdul a víz a mélybe és a másik oldalon minden külső beavatkozás nélkül visszamászik ugyanarra a szintre (közlekedőedények törvénye).

[singlepic id=573 w= h= float=none]

A szurdok két oldalán sziklák meredeznek felettem, falaikon saskeselyűk, sólymok, héják, pusztai ölyvek, fehérkarmú vércsék, dögkeselyűk, vörös vércsék és sziklagalambok fészkelnek, a sötét barlangokban denevérek rikácsolnak, és nagykoponyájú ősemberek csontvázai pihennek.

[singlepic id=571 w= h= float=none]

Megérkezek a közel 30 méter magas, oszlop (Amud) formájú mészkősziklához, amiről a patak a nevét kapta. A túrázók gyakran felmásznak rá, de én megkímélem magam ettől.
Odaérek a Hukok kibucba vezető úthoz, negyedórára megpihenek a híd alatt, megreggelizek, aztán 8-kor továbbindulok (a bibliai korból származó település közelében van Habakuk próféta sírja).

[singlepic id=577 w= h= float=none]

Néhány száz méter után baloldalt koponyabarlang. A múlt század húszas éveiben, Izrael első ásatásán talált rá egy régész a “Galileai ember” csontjaira és eszközeire, aki állítólag 150000 évvel ezelőtt élt a környéken.
Közelről megszemlélek egy régi török hidat, aztán banán-, licsi-, avokádó- és kaktusz-ültetvények között visz az utam.

[singlepic id=579 w= h= float=none]

Átvágok a Calmon patak medrén, és találkozok a Genezáretet körbejáró túravonal jelzéseivel, aztán a bazalt kövekből emelt különleges kis útjelző halmokból jövök rá, hogy most épp a – Kapernaumból Názáretig vezető, 65 kilométer hosszú – Jézus túravonalon (The Gospel Trail) lépkedem. Keresztyén zarándokoknak melegen ajánlott az útvonal, mert az alábbi helyeken halad keresztül: Tzipori, Kána, Tabgha (kenyérszaporítás), Boldogmondások hegye, aztán egy meghosszabbított szakaszban érinti Tibériást, Yardenit (keresztény bemerítő hely), Tábor hegy és Ugró hegy (Lukács 4: 29-30)

[singlepic id=588 w= h= float=none]

Utamba esik az Ein Nun forrás, melynek vize kis medencét tölt meg. Nem tudok ellenállni a csábításnak, és megmártózom az átlátszó, üdítő vízben. Kis pihenő után teszek még egy néhány perces, a vízhólyagok miatt sántító sétát, mire a túraszakasz végéhez, a tengerszint alatti 200 méteren fekvő Migdal (torony) mosávhoz érek. A múlt század elején német csoport kezdte itt keresni Jézus anyjának, Máriának a szülőfaluját: Magdalát, mely arámul tornyot jelent (innen a Mária Magdaléna (Mary of Magdala, héberül: Mirjam a migdali, mint Frankpeti a karmieli). A malária durván keresztbe tett a kutakodóknak, de később oroszországi cionista zsidók vették a terepet kezelés alá, és a közben megtalált régi romok mellett megalapították a mai Migdalt.
Bemegyek az út melletti boltba, és hideg sörrel zárom a négynapos túrát.

Dátum: 2015 augusztus 21-24.
Megtett távolság: 35 km
Helyszínek: Chomema rom, Har Meron, Chorvat Bak, Ein Zavad, Moshav Meron, Nachal Meron, Nachal Amud, Ein Yakim, Brechot Shikvi, Hokuk, Migdal
Résztvevők: Peti (vendégek: Ági, Alon, Nadav, Viola, Guy, Atay, Zoli, Szandra, Ariel, Yoav)
Egyéb: autókíséret nélkül, két éjszaka sátorral, egy éjszaka sátor nélkül


<< Előző Shvil Israel túra

Related Post

Ez a bejegyzés más nyelven is olvasható: angol

frankpeti Written by:

Be First to Comment

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.